http://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2018c.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2018b.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2018a.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2017b.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2017a.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2016_e.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2016_a.png
Pengumuman

Mesyuarat Agung PIBG

Semua ibu bapa dijemput hadir ke mesyuarat agung PIBG pada 19 Januari 2019 di Dewan Perdana.
Pautan

Pengunjung Semasa
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

We have: 34 guests online
Laman Utama
User Rating: / 0
PoorBest 

Program Kemuncak Bulan Patriotik telah diadakan pada 8 September 2016 di tapak perhimpunan.  Tuan Hashim bin Saryani, pengetua SMK Dato' Abu Bakar Baginda telah merasmikan program tersebut.  Melalui pelaksanaan bulan patriotik ini diharapkan dapat:

 

 

  • memupuk dan menyemarakkan semangat patriotik di dalam jiwa murid-murid supaya terus kekal sehingga remaja dan dewasa
  • mencetus dan menyemarakkan perasaan, suasana dan semangat kemerdekaan.
  • mewujudkan rasa kekitaan dan kerja berpasukan seterusnya mengeratkan perpaduan di semua peringkat
  • mewujudkan kerjasama warga sekolah dengan masyarakat luar melalui aktiviti bersama
  • menyediakan ruang agar murid-murid menggunakan kreativiti mereka semasa aktiviti Bulan Patriotik
Selain itu diadakan pelancaran tembok kesatuan SMK Dato' Abu Bakar Baginda.  Tuan Hashim telah mendahului warga smkdabb dengan menekap tapak tangan yang telah diwarnai dengan warna kuning dan diikuti penolong kanan, ketua bidang, guru-guru dan seterusnya murid-murid.

 

'LIMA' merupakan perkataan yang mudah dan singkat namun memberi makna dan impak yang amat besar kepada warga SMK Dato' Abu Bakar Baginda.  'LIMA" akan menjadi kata sorak dan semangat yang diamalkan oleh warga SMKDABB iaitu 5 rukun islam, 5 waktu solat, 5 minit membaca, 5 minit Al Quran di hati dan juga bermaksud L- Laailahhailallah, insya allah, masyaallah dan alhamdulillah.

Semoga melalui program bulan patriotik ini murid-murid dapat menghayati dan mencintai serta menyayangi Negara Malaysia. Seterusnya menghargai dan mempertahankan kedaulatannya serta mengibarkan Jalur Gemilang sepanjang masa.

Last Updated (Saturday, 07 January 2017 15:55)