http://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2018c.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2018b.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2018a.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2017b.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2017a.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2016_e.pnghttp://smkdabb.edu.my/images/hot_gallery/2016_a.png
Pengumuman

Peperiksaan Percubaan SPM

Peperiksaan Percubaan SPM mulai 27 Ogos 2018.
Pautan

Pengunjung Semasa
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter

We have: 17 guests online
Laman Utama Menghormati Azan

Menghormati Azan

Lidah kelu di saat kematian. Kematian pasti menjelma.  Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui.  Cuba kita amati.... mengapa kebanyakan orang yang nazak (hampir  ajal tidak dapat  berkata apa-apa, lidahnya  kelu,  keras dan hanya mimik mukanya menahan kesakitan sakaratul maut.

Diriwayatkan sebuah hadis yang bermaksud :
"Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya."

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apapun semasa azan berkumandang. Sebagai orang Islam kita wajib menghormati azan. Banyak fadhilatnya.   Jika  lagu kebangsaan  kita  diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri.... mengapa azan kita tidak boleh mendiamkan diri....!!! Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan  kelunya  lidah  kita semasa ajal hampir tiba.... maka kita tidak dapat mengucapkan kalimah lailahaillallah... yang mana  sesiapa  yg  dapat  mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya dicabut...Allah menjanjikan syurga untuknya.

Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan  dan  mohon  kepada  Allah supaya  lidah  ini  tidak kelu  walaupun nyawa sedang dicabut. "Ya...Allah, anugerahkanlah kematian kami dengan kematian  yang baik  lagi mulia,  lancarkan lidah kami mengucap kalimah Laillahaillallah......semasa sakaratul maut menghampiri kami...."

http://www.pmn.gov.my/terengganu/TAZKIRAHindex.htm